10η εντολη νεα επεισοδιο 1
Ποιος είναι, όμως, ο δημοσιογράφος που έχει προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Ριάντ;
10η εντολη νεα επεισοδιο 1
Ο Κασόγκι έχει «ταπεινή» καταγωγή. Όπως πολλοί Σαουδάραβες της ηλικίας του, όμως, επωφελήθηκε από την γενναιοδωρία του βασιλείου και σπούδασε στο εξωτερικό, αναφέρει το CNNi.
Φοίτησε σε Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα στις ΗΠΑ και όταν επέστρεψε στη γενέτειρά του εργάστηκε σε εφημερίδες. Τότε του παρουσιάστηκε η μεγάλη ευκαιρία.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, οι μυστικές υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας συνεργάζονταν με την CIA και τις Πακιστανικές Αρχές για να «εκδιωχθούν» οι Σοβιετικοί από την Καμπούλ.
Ο Κασόγκι, σύμφωνα με τα λεγόμενα ενός φίλου του, έκανε στροφή στον… ακτιβισμό και γνωρίστηκε με πολλούς νέους Σαουδάραβες, οι οποίοι μάχονταν για τον ίδιο σκοπό, επηρεασμένοι από την πολιτική της χώρας.
Μεταξύ άλλων, γνώρισε και ήρθε πολύ κοντά με τον Οσάμα μπιν Λάντεν, από τον οποίο πήρε πολλές φορές συνέντευξη. Αυτή η σχέση με τον μπιν Λάντεν τον βοήθησε να γνωριστεί με τον πρίγκιπα Τούρκι μπιν Φαϊσάλ, τον μακροβιότερο αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας.
Οι Αρχές ήθελαν έναν πληροφοριοδότη, ο οποίος να τους ενημερώνει για τα σχέδια των νέων και τον απέκτησαν στο πρόσωπο του Κασόγκι, που πλέον ξεκίνησε να χτίζει μία πολύ προσωπική σχέση και με τον πρίγκιπα.
Ο εξαφανισθείς δημοσιογράφος/Πηγή: Middle East Monitor/Handout via REUTERS
Την τελευταία φορά που συναντήθηκε με τον μπιν Λάντεν ήταν στα μέσα του ’90, όταν ο τρομοκράτης κρυβόταν στο Σουδάν. Επιχείρησε να τον πείσει να εγκαταλείψει τα σχέδιά του και να επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία, αλλά απέτυχε.
Όσο μεγάλωνε, η καριέρα του γινόταν ολοένα και πιο ταραχώδης. Ασκούσε κριτική στους συντηρητικούς κληρικούς της χώρας, με αποτέλεσμα να χάσει τη θέση του σε σημαντική εφημερίδα. Παρά τις δυσάρεστες αυτές εξελίξεις ήταν σίγουρος πως υπήρχαν άτομα που στήριζαν την ανάγκη του για αλλαγή του status quo. Πρίγκιπες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του έδωσαν την ευκαιρία να προχωρήσει σε ενέργειες που θα άλλαζαν την επικρατούσα κατάσταση… πάντα διακριτικά όμως.
Ήταν ένας από τους πλέον επιφανείς δημοσιογράφους που έθεσαν επίσημα ερωτήματα στη Σαουδική Αραβία για τον ρόλο της στην επίθεση της 11 Σεπτεμβρίου στους Διδύμους Πύργους. Και παρότι ήταν πολλοί εκείνοι που τον θεωρούσαν πρόβλημα για την καθεστηκυία τάξη, όταν είχαν ανάγκη από την βοήθειά του δεν δίσταζαν να τον καλέσουν.
Το 2002 όταν η αλ Κάιντα ξεκίνησε να ενισχύει τη δύναμή της στο Ριάντ και άλλες πόλεις του βασιλείου, ο πρίγκιπας Τούρκι προσέλαβε τον Κασόγκι ως σύμβουλο. Τον πήρε μαζί του στη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ, όπου διετέλεσε πρέσβης.
Μετά το τέλος της καριέρα του πρίγκιπα Τούρκι, ο Κασόγκι επέστρεψε στη δημοσιογραφία. Η ταραχώδης σχέση του με τους συντηρητικούς άρχοντες δεν είχε ξεχαστεί.
Πριν από τρία χρόνια άλλαξε ο βασιλιάς της χώρας και ο γιος αυτού, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, παρουσιάστηκε ως μία εναλλακτική δύναμη που επιθυμούσε να φέρει «δυτικό αέρα» στη Σαουδική Αραβία. Αντικατέστησε υπερσυντηρικούς κληρικούς και «έβαλε στο συρτάρι» μερικούς από τους αυστηρούς κανονισμούς αυτών.
κοτοπουλο στο φουρνο με πατατες βεφα
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου