ονοματα λιστα λαγκαρντ αλφαβητικα

Αδιανόητο: Αυτά είναι τα πολιτιστικά μνημεία που εκχωρούνται στο Υπερταμείο

«Την επιχειρούμενη εκχώρηση της διαχείρισης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων σε τρίτους» κατήγγειλε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν θα επιτρέψει την παραχώρησή τους ως εγγύηση δανείου του δημοσίου χρέους για έναν ολόκληρο αιώνα, με άγνωστη έκβαση».


ονοματα λιστα λαγκαρντ αλφαβητικα

Παράλληλα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έδωσε στη δημοσιότητα το Παράρτημα με τη λίστα των ΚΑΕΚ (Κωδικοί Αριθμών εθνικού Κτηματολογίου) μνημείων και πολιτιστικών κτιρίων που κατέθεσε μαζί με την προσφυγή του στο ΣτΕ από κοινού με τους Δημάρχους της Πάτρας και Σπάρτης.




  • Φωτογραφίες - ΣΟΚ: Έτσι έσπαγε κεφάλια ο Βίκτωρας Ρέστης


Πρόκειται για 587 ΚΑΕΚ από 37 νομούς της χώρας, που έχει καταφέρει ο Σύλλογος να ταυτοποιήσει έως τις 2/11/2018 που προσέφυγε στο ΣτΕ. Ο έλεγχος των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ αργότερα έδειξε ότι ο τελικός αριθμός των ακινήτων πολιτιστικού ενδιαφέροντος ανέρχεται σε 2.329 (από τα συνολικά 10.119 ακίνητα που μεταβιβάζει η προσβαλλόμενη Υπουργική Απόφαση Τσακαλώτου).

Δείτε παρακάτω τη λίστα με τα 587 ιστορικά μνημεία από 37 νομούς της χώρας:



Ανάμεσά στα μνημεία και τα πολιτιστικά κτίρια συμπεριλαμβάνονται Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο, όπως η Ροτόντα και το Επταπύργιο στη Θεσσαλονίκη, ο αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων, αλλά και το δάσος του Σέιχ Σου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικόλαου, οι Άλικες Ελούντας, το Μουσείο Ζακύνθου, το Ενετικό Φρούριο Σούδας, ο Αρχαιολογικός χώρο της παλαιάς πόλης Χανίων κλπ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπ. Οικονομικών αλλά και τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού ότι τα ακίνητα δεν κινδυνεύουν να μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επιμένει πως η προσφυγή του Υπερταμείου στο ΣΤΕ προς υπεράσπιση της υπουργικής απόφασης Τσακαλώτου, δηλώνει διγλωσσία από την μεριά της κυβέρνησης.

Τόνισαν δε πως το θέμα δεν είναι μόνο να μην μεταβιβαστούν τα ακίνητα οριστικά στο Υπερταμείο αλλά να μην αναλάβει το Υπερταμείο τη διαχείρισή τους η οποία ανήκει αποκλειστικά στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού.

«Τι είναι αυτό που επιδιώκουν; Είναι αυτό που αποσιωπούν συνειδητά: το θέμα της διαχείρισης.» είπε το μέλος ΔΣ του ΣΕΑ Στάθης Γκότσης. «Το Υπερταμείο ενδιαφέρεται για τα ΕΣΟΔΑ από τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία. Και ξέρουν πολύ καλά ότι ο ίδιος νόμος 4389/16, σε άλλο άρθρο, λέει ότι «5.H ΕΤΑΔ εξακολουθεί να διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση» (άρθρο 195 παρ. 5). Γι’ αυτό ήθελαν τα μνημεία να περιλαμβάνονται στην μεταβίβαση και να εξαιρεθούν μετά: ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. Δηλαδή να έρθουν και να ζητήσουν τα εισιτήρια της Κνωσού, τις εκδηλώσεις που θα γίνονται στην Ροτόντα, το αν θα ενοικιάζονται χώροι στα ενετικά τείχη του Ηρακλείου και πάει λέγοντας. Άρα αυτό που ζητάμε εμείς είναι να διασφαλιστεί η εξαίρεση από τη μεταβίβαση της κυριότητας, της νομής και της διαχείρισης τόσο των 2.329 μνημείων, όσο και όσων μνημείων περιλαμβάνονται στα 72.000 ακίνητα που έχουν περάσει στην ΕΤΑΔ από το 2016, και η θεσμική κατοχύρωση όλων των ακινήτων του ΥΠΠΟΑ από δω και πέρα», σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Τούλα Μαρκέτου.

«Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για δύο θέματα: 1. Εξαίρεση των 2.329 ακινήτων πολιτιστικού ενδιαφέροντος, με νέα Υπουργική Απόφαση (προσφάτως είπαν και με νέα συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ), 2. Θεσμική θωράκιση για να μην ξαναβρεθεί κανένα μνημείο ή κτίριο πολιτιστικού ενδιαφέροντος στα «διαφιλονικούμενα», όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Έχουν περάσει 4 μήνες και δεν έχει γίνει τίποτε από τα δύο. Το ΥΠΠΟΑ και το ΥΠΟΙΚ έχουν εκδώσει 8 Δελτία Τύπου για να διαβεβαιώσει ότι όλα βαίνουν προς επίλυση, αλλά δεν μπορούν να εκδώσουν μια Υπουργική Απόφαση εδώ και 4 μήνες! Γιατί είναι πολυγραφότατοι στα δελτία τύπου, τα nonpaper και τις «διαψεύσεις»; Γιατί χαλάνε τόσο μελάνι αντί απλώς να βγάλουν μια ανακοίνωση στο ορθό της λίστας των ΚΑΕΚ χωρίς να έχει μέσα τα μνημεία; Τι ακριβώς τους «δυσκολεύει»;

Στις 21/9/2018 γράφαμε: «Η προστασία των μνημείων διασφαλίζεται με νομοθετικές ρυθμίσεις και όχι με δηλώσεις προθέσεων». Τέσσερις μήνες μετά, παραμένουν οι δηλώσεις προθέσεων! Όχι μόνο δεν έχει βγει καμία απόφαση, όχι μόνο δεν έχει γίνει καμία θεσμική πράξη, αλλά αντιθέτως, το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καν αποστείλει στο Συμβούλιο Επικρατείας απόψεις, κάτι που μάλλον υποδεικνύει ότι σε ένα τόσο μείζον ζήτημα που εκδικάζεται στο ΣτΕ, που απασχολεί μήνες την δημόσια συζήτηση, που απασχόλησε ακόμη και την διήμερη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, το ΥΠΟΙΚ δεν δεσμεύεται και δεν παίρνει θέση! Υποψιαζόμαστε ότι το ΥΠΟΙΚ δεν θέλει να εκδικαστεί το θέμα, θέλει να αναβληθεί! Ένα θέμα για το οποίο, θυμίζουμε, όταν αποκαλύφθηκαν όλα, το Υπουργείο Οικονομικών έλεγε ότι το θέμα δεν υπάρχει, αλλά κατασκευάστηκε!», τονίζουν οι 'Ελληνες αρχαιολόγοι.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει αποφασίσει να κάνει στάση εργασίας και να είναι όλα του τα μέλη στο ΣτΕ τη μέρα της εκδίκασης».



νοτης σφακιανακης θυσια
σπλήνα μοσχαρίσια γεμιστή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

νταστιν χοφμαν οικογενεια

ποση ωρα βραζουμε τα κατεψυγμενα μυδια

κλιματιστικα στη βεροια